Zoldjogsi.hu
Tanácsok biztonsági gyerekülés vásárlásához, használatához

 

Bár úgy gondoljuk, gyermekeinkért bármit megtennénk, gyakran mégsem fordítunk kellő figyelmet a valóban életet mentő - egyébként pedig kötelező - autós gyermekülés kiválasztására. A biztonsági gyerekülés beszerzése terén igen széles piacot találunk. Vásárolhatunk gyermekülést autós márkakereskedésekben, bababoltokban, kisebb autóalkatrész üzletekben, hipermarketekben, de akár az interneten keresztül is. Az ülések kialakítása, szolgáltatásaik és nem utolsósorban az áruk is változó. Mielőtt vásárolni indulnánk, érdemes néhány dolgot tisztáznunk, megismernünk annak érdekében, hogy a gyermek számára legmegfelelőbb ülést sikerüljön kiválasztanunk és adott esetben megvásárolnunk. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani azzal, hogy kiadványunkban összegezzük a fontos tudnivalókat a biztonsági gyerekülésekkel kapcsolatban.
 
A biztonsági gyerekülésekről általában
 
Milyen a biztonságos gyermekülés?
 
Biztonsági gyermekülés jóváhagyási jelAz Európai Unió tagállamaiban csak az előírásoknak megfelelő, minőségileg jóváhagyott üléseket szabad gyártani, forgalmazni és gépkocsiba szerelni. A biztonsági gyermekülések jóváhagyását a kötelezően feltüntetendő jóváhagyási jel tanúsítja, amelynek minden jóváhagyott tartozékon szerepelnie kell. Jelzés nélküli gyermekülést TILOS használni! A jóváhagyási jelcsoport a jóváhagyási jelet (olyan kör, amely az „E" betűt és utána a jóváhagyó ország számát veszi körül, pl.: 1 - Németország, 2 - Franciaország stb.) és alatta a jóváhagyási számot tartalmazza.
 
2009. január 1-től csak a 03, 04 (44.03, 44.04) sorozatszámú előírás alapján jóváhagyott, közlekedésbiztonsági szempontból korszerűbb követelményeknek megfelelő üléseket lehet használni. A jelzés még egy nagyon fontos információt tartalmaz, amely az ülés terhelhetőségét határozza meg. Ez azt jelenti, hogy a biztonsági gyerekülés milyen súlyú gyermekek részére készült „-tól -ig" meghatározással. A példaképpen látható jelzésen a „-10 kg" azt mutatja, hogy az ülés legfeljebb 10 kg-os gyermekek részére garantálja a maximális biztonságot.
 
A gyerekülés rögzítésének módjai
 
Jelenleg a legtöbb gyermekülést a gépkocsi saját biztonsági övével lehet rögzíteni. Ebben az esetben a rendszer ugyanúgy működik, mintha egy utas használná a biztonsági övet.
 
A gyermekülés rögzítésének módjai
 
A gyermekülés rögzítésének módjai
 
Az ISOFIX rendszerrel felszerelt gépkocsikISOFIX ülésein kifejezetten erre a célra kialakított rögzítőpontok találhatók, amelyek a biztonsági övek használata nélkül teszik lehetővé a gyermekülés stabil rögzítését. Az ISOFIX rendszert egyre többen használják Ausztráliában és Európában, de hasonló rendszerek léteznek az Egyesült Államokban (LATCH) és Kanadában is (UAS). Újabb megoldást is kitaláltak az autógyártók: a hátsó ülésből alakítottak ki egy négy pontban rögzíthető gyermekülést. Ezt hívják „integrált gyermekbiztonsági rendszernek".
 
A gyermekülés rögzítésének módjai
 
A gyermekülés rögzítésének módjai
 
A biztonsági gyerekülés elhelyezhető elöl (általában a jobb első ülésen) vagy a hátsó ülések valamelyikén, és a menetiránnyal megegyező vagy a menetiránnyal ellentétes irányban is beszerelhető. Fontos, hogy ha a menetiránnyal ellentétes irányban kerül beszerelésre a gyerekülés, és a gépkocsi üléséhez tartozik légzsák, azt minden esetben ki kell iktatni vagy ki kell szerelni. Erre nagyon oda kell figyelni, mert ha baleset történik, a védelem nyújtása helyett akár sérülést is okozhat. A gépkocsiban az üléshez tartozó légzsák tényét a gépkocsigyártók minden esetben jelzik.
 
Hogyan válasszunk gyerekülést?
 
Az üléseket a gyermek súlyának és méretének megfelelően csoportosítják. Ám ez nem jelenti azt, hogy egyéb tényezőket nem kell a kiválasztásánál figyelembe venni. Nagyon fontos, hogy a választásnál a súlytól és mérettől függetlenül a gyermek életkori sajátosságait és a személygépkocsi kialakítását, felszereltségét is szem előtt tartsuk.
 
Semmiképp se gondoljuk, hogy az általunk elsőre kiválasztott ülés automatikusan passzolni fog az autónkba. Előfordulhat, hogy autónk biztonsági öve egyszerűen nem elég hosszú az adott ülés rögzítéséhez, de kisebb autókban az sem kizárt, hogy a hátsó ülőlap mérete teszi lehetetlenné a biztonságos beszerelést.
 
A legfontosabb szabály: soha ne vásároljunk olyan ülést, amit nem volt alkalmunk belepróbálni az autóba!
 
Biztonság és komfort
 
A biztonság létfontosságú! A német autóklub (ADAC) minden évben teszteli a gyermeküléseket. Az ADAC-teszt egyedülálló a világon, mert az egyetlen biztonsági gyermekülés-teszt, amely kombinálja a 64 km/h sebességnél végrehajtott frontális törést és az 50 km/h sebességű oldalirányú ütközési tesztet. A töréstesztet műszerrel és próbababákkal, a kényelemi próbát pedig gyermekek közreműködésével végzik el. Hasznos, ha vásárlás előtt körülnézünk az interneten vagy a szakirodalomban, szakmai lapokban, és tájékozódunk a különböző ülések teszteredményeiről. A boltokban általában erről csekély vagy hamis információkat kapunk.
 
Ezt követően természetesen a komfort is nagyon fontos, de ne a személygépkocsi színével történő harmonizálás legyen az elsődleges szempont a választásnál! Nagyon fontos, hogy minimális mozgástere legyen a fejnek, ez az oldalirányú ütközésnél lényeges. A gyerekülés mindenképpen igazodjon az életkori sajátosságokhoz! Vagyis legyen meg a fent említett életkori besorolásoknak megfelelő kialakítás. Nagyobb gyerekeknél elsődleges és legfontosabb az oldal, a háttámla, a fej- és válltámasz állíthatósága. Mindig a gyermek növekedési ütemének megfelelően kell beállítani a gyermekülést.
 
A biztonsági gyerekülés beszerelése a gépkocsiba és a helyes beállítás
 
Amire feltétlenül figyelni kell...
 
Figyeljünk oda, hogy a biztonsági ülés mindig megfelelően legyen bekötve, a gyermek pedig mindig legyen a biztonsági övvel bekapcsolva. Az ülések általában ötpontos biztonsági övvel vannak felszerelve. A biztonsági öv mindig közvetlen a váll felett kell, hogy áthaladjon. Lényeges szempont, hogy a gyermek mozgástere minél kisebb legyen. Ez azért fontos, hogy ütközés esetén ne tudjon kicsúszni belőle a gyermek. Becslések szerint ugyanis a 3-10 éves gyermekek részére használatos biztonsági gyermekülések csupán 37%-a van helyesen beszerelve. Az övrész szabályozható, és ezt mindig a baba méretének megfelelően kell beállítani - nem túl szorosan, nem túl lazán, csavarodás-mentesen. Állítsuk az övet pontosan a gyerekhez. Kétujjnyinál ne legyen nagyobb rés az öv és a gyerek teste között. Amennyiben az ülés kialakítása olyan, hogy az autó eredeti biztonsági öve rögzíti a gyermeket az ülésbe, a keresztpánt feküdjön szépen a vállon, távol a nyaktól, a vízszintes öv pedig minél lejjebb legyen, elkerülve a has tájékát.
 
Néhány jó tanács
 
  • Sajnos nagyobb bevásárlóközpontokban nem mindig találkozhatunk szakszerű eladókkal, ezért inkább bababoltokban vásároljunk.
  • Nagyon fontos, hogy a súlyhoz, korhoz, termethez, életkori sajátossághoz és személygépkocsihoz kell a választást igazítani.
  • Soha ne vásároljunk olyan ülést, amit nem volt alkalmunk belepróbálni az autóba.
  • Amennyiben lehetséges, helyezzük a hátsó ülésre a gyermekülést, mivel ez az autó legbiztonságosabb része.
  • Fontos, ha a gyerekülés a menetiránnyal ellentétes irányba kerül beszerelésre, és a gépkocsi üléséhez tartozik légzsák, azt minden esetben ki kell iktatni vagy ki kell szerelni.
  • Olvassuk végig a használati utasítást, ne az ülésre ragasztott matricák alapján rögzítsük az ülést.
  • Figyeljünk oda, hogy mindig megfelelően legyen bekötve a biztonsági ülés, a gyermek pedig mindig legyen a biztonsági övvel bekapcsolva.
  • Az ülés biztonsági övét minden alkalommal állítsuk a gyermekhez.
  • Soha ne feledjük: gyermekünk biztonsága a legfontosabb! A biztonsághoz pedig megfelelő gyermekülés szükséges.
Idézet a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletből (KRESZ)
„(7) A gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták."
 
Karancsi Zoltán

 

A jövő zöldje
Pót-kerék
A nagy KRESZ teszt