Zoldjogsi.hu
Új Eurobarométer: az EU felnőtt lakosságának 8%-a a kerékpárt részesíti előnyben

„Átlagos napokon mely közlekedési módot használja a leggyakrabban?” Így hangzott az Európai Bizottság legújabb közvélemény-kutatásának egyik kérdése, amelyre a 28 EU tagállamból megkérdezett körülbelül 27 ezer ember 8%-a felelte azt, hogy a kerékpárt. A felmérés minden eredménye megtekinthető a 2014 decemberében megjelent Eurobarométer 422a beszámolóban.

 

Jó hír számunkra, hogy Hollandia és Dánia után hazánkban kerékpároznak a legtöbben az uniós országok közül. A felmérés szerint míg a két listavezető ország lakosságának 36, illetve 23%-a választja rendszeresen a kerékpárt közlekedési eszközül, Magyarországon ez az arány 22%, közvetlenül megelőzve Svédországot, Finnországot és Németországot. Messze az EU átlag alatt teljesít Spanyolország és Anglia (3%), illetve Málta és Ciprus (0–1%).

A felmérés során további érdekes eredmények is születtek, így például kiderült, hogy a kerékpárral közlekedők nem szerinti megoszlása kiegyenlített, és hogy a kutatás legfiatalabb célcsoportja (15–24 évesek) kerékpároznak a legtöbbet (13%). A legtöbb kerékpáros utat kis- és közepes méretű városokban teszik meg, és leggyakrabban kényelmi okokból vagy a gyors eljutás miatt.

 Szintén érdekes eredményekhez vezetett az a kérdés, hogy a megkérdezettek mely közlekedési problémákat tartják a legnagyobbnak az országukban. A legtöbben a torlódásokat és az útminőséget jelölték meg, de sokan panaszkodtak a biztonságra és a közúti szállítás nagy volumenére is.  

Arra a kérdésre, hogy mit gondolnak, melyek a közlekedésbiztonság fejlesztésének legfontosabb eszközei, az alábbiak voltak a leggyakoribb válaszok: útminőség-fejlesztés, zéró tolerancia, szigorúbb sebességhatárok, a vezetés közbeni elektronikus eszközök használatának szigorúbb ellenőrzése és gyakoribb rendőri ellenőrzések.

Forrás: Fabian Küster – New Eurobarometer published: 8 % of EU adult population uses bicycle as preferred transport

http://www.ecf.com/news/new-eurobarometer-published-8-of-eu-adult-population-uses-bicycle-as-preferred-transport-mode/

A jövő zöldje
Autó nélkül
A nagy KRESZ teszt